Topluluğumuza hoş geldiniz
Türkiyenin yeni nesil platformuna katılmanız sadece 30 saniyeninizi alır.
Üye ol
2022'de fintechler için, çıkışları ne kadar büyük olursa, değerlerinin o kadar düşeceği bir yıl oldu. Geçen yıl halka açık olan fintech şirketleri, piyasa değerlerinde %72'lik bir kayıp yaşadı.

Teknoloji ve fintech hisseleri, yaygın bir piyasa düzeltmesi yaşasa da, son rapora göre en büyük düşüşleri gördü.

Özellikle, yükselen, halka açık finans teknolojisi şirketlerinin performansını takip eden Fintech Endeksi, F-Prime Capital'in Fintech 2022 Raporu'na göre 2022'de şaşırtıcı bir şekilde %72 düştü. 2021'in sonlarında 1,3 trilyon dolara ulaştıktan sonra, F-Prime Fintech Endeksi 2022'nin sonuna kadar 397 milyar dolara düştü.

Şu anda Fintech Endeksi, B2B SAAS, ödemeler, bankacılık, zenginlik ve varlık yönetimi, kredi, sigorta ve gayrimenkul teknolojisi gibi 55 şirketi içermektedir.

"Fintech hisselerine halka açık yatırımcıların ilk kez ağırlıklı olarak karar vermesi, genel teknolojik etkiyi düşündüğümüzde, muhtemelen çok iyi bir zamanlama değildi," dedi F-Prime Capital'in yönetici ortağı David Jegen.

Gerçek şu ki, o kadar çok fintech şirketi halka açıldı ki, bunu bile büyük bir gelişme olarak görebiliriz. "Biz özel yatırımcıların liderliğinde 10 yıllık heyecan verici fintech bozulmasını yaşadık," dedi. "Bu nedenle 2021, gerçekten olgun bir fintech şirketler kohortumuz olduğunda IPO penceresinin açık olduğu devasa bir yıldı."

Gerçekten de, 2021'de 75 fintech şirketi halka açıldı, bu nedenle 2022, F-Prime'ın bile bir Fintech Endeksi oluşturabileceği ilk yıldı.

Dikkate değer bir şekilde, en büyük çıkışların en yüksek olduğu 2020-2021 zirve yıllarında düşüş özellikle belirgin hale geldi. Başka bir deyişle, çıkış ne kadar büyük olursa, düşüş o kadar büyük olur. En son 10 çıkışın kümülatif piyasa değeri düşüşü 220 milyar doları aştı; Coinbase, NuBank, Robinhood, SoFi, Affirm ve Wise hepsi değer kaybetti.

Diğer araştırmalarla tutarlı bir şekilde, B2B SaaS ve ödeme alanındaki şirketler en az olumsuz etkilenenler oldu. Gayrimenkul
, sigortacılık, kredi, zenginlik ve varlık yönetimi ve bankacılık (bu sırayla) piyasa değerinde en büyük düşüşleri yaşadılar. Özellikle Dave, Coinbase, Oscar, Opendoor ve Affirm gibi şirketler büyük zarar gördüler.

Ancak, değer düzeltmesine rağmen, Fintech Endeksi şirketleri büyümeye devam etti: Toplam gelir, 2021'deki 136 milyar dolardan 2022'nin üçüncü çeyreği itibariyle 155 milyar dolara kadar yaklaşık %15 arttı. Ve Bill.com, Adyen, NuBank, Toast ve Wise gibi büyük ölçekli fintechler bile hala yüksek oranlarda büyüyorlar.

Ancak, 2021 yılında fintech şirketleri tarihsel olarak yüksek değerlemelerden yararlanırken, şimdi tarihsel ortalama değerleme çarpanlarının altına düştüler. Ayrıca, kıtlık IPO piyasasında beklenildiğinin aksine, fintech M&A hacmi 2022'nin ilk üç çeyreğinde 350 milyar dolardan 116 milyar dolara düştü.

Ayrıca dikkate değer olan: Fintech Endeksi şirketlerinin son 12 ayda karlı olanların sayısı %25'in altında kaldı - çoğunlukla ödeme işletmeleri. Ancak Fintech Endeksi şirketlerinin neredeyse yarısı önümüzdeki 12 ayda karlı olmayı bekliyor.

Raporun diğer önemli bulguları:

2022'de halka açık yatırımcılar birçok fintech şirketini yeniden değerlendirdi ve ortalama çarpanları SaaS'tan geleneksel finansal hizmetlere kaydırdı, ortalama çarpanlarda %71 düşüş yaşandı. Fintech şirketleri 2021'de tarihsel olarak yüksek değerlemelerden yararlandı, ancak 2022'de tarihsel ortalama değerleme çarpanlarının altına düştüler. Önemli satın almalar gerçekleşti, ancak alıcılar ve satıcılar yeni değerleme beklentilerine uyum sağladıklarından genel M&A hacmi düştü. Müşteri nakit bakiyesi veya floata sahip olan bankacılık ve zenginlik yönetimi girişimleri, rakiplerinin yararlandığı son faiz oranı artışlarından faydalanıyorlar. 2020'nin başlangıcından sonra çıkan şirketler arasında, proptech ve insurtech girişimleri değerlemelerde en büyük düşüşleri gördü. Fintech şirketleri, 2021'de tarihsel olarak yüksek değ
erlemeler elde etti; ancak 2021'in son çeyreğinde ve 2022'de çarpanlar düştü. Tabii ki, halka açık piyasa düzeltmeleri doğrudan özel piyasaları da etkiler, özellikle de son aşama finansmanları ile başlayarak. PitchBook verileri ve F-Prime analizine göre, Stripe, Klarna ve Checkout.com gibi bazı fintech çıkışları "çarpıcı" düşük aşamaları gerçekleştirdi.

"Ana mesaj, özel yatırımcıların fintech şirketlerini çoğunlukla teknoloji şirketleri olarak değerlendirdiği, halka açık yatırımcıların ise onları büyük ölçüde finansal hizmetler işletmeleri olarak değerlendirdiği ve bu konuda birçok incelik olduğudur" dedi Jegen. "Sanırım şahit olduğumuz büyük yeniden değerleme buydu."

Şimdi, yatırımcılar gerçekten yenilik yaratan şirketleri veya mevcut teknolojinin geliştirilmiş sürümlerini mi tercih edeceklerine karar vermeye çalışıyorlar. "Yatırımcıların şimdi yaptığı tek ayrım, gerçekten bozucu olan modelin ne olduğu ve daha geleneksel ve bir önceki modele göre daha iyi olan modelin ne olduğudur" dedi.

"Sanırım 2022, halka açık piyasalardaki %72'lik değer düşüşünü gördüğümüz fırtınanın öncesi gibiydi ve gerçek etkilerini özel piyasalarda ikinci yarısında görmeye başlıyoruz."

Rapor ayrıca şunları da ortaya koydu:

  • Fintech endüstrisi, dünya genelinde yükselen faiz oranları ve enflasyon gibi makroekonomik faktörlerin yanı sıra, özellikle regülasyonun artması gibi sektöre özgü faktörlerin de etkisiyle zorlu bir yıl geçirdi.
  • Bu zorlu koşulların bir sonucu olarak, fintech şirketleri, yatırımcıların yeniden değerleme yapması ve özellikle de SaaS çarpanlarındaki düşüş nedeniyle finansmanlarını artırmakta zorlandılar.
  • Yine de, fintech endüstrisi, 2022'de de büyümeye devam ediyor ve özellikle B2B SaaS ve ödeme şirketleri gibi bazı sektörler, krizden daha az etkilendiler.
  • Son olarak, rapor, F-Prime Capital'ın özellikle ilgilendiği ve "bozucu" olarak tanımladığı birkaç fintech şirketi belirledi. Bunlar arasında, ödeme işlemlerinde blockchain teknolojisini kullanan ve özellikle küçük işletmeler için tasarlanmış olan Celo, dijital ödeme ve bankacılık hizmetleri sunan ve geleneksel bankacılığı ortadan kaldırmayı hedefleyen Revolut ve ödeme işlemleri için yapay zeka kullanımını benimseyen Marqeta yer alıyor.
Sonuç olarak, 2022 fintech için oldukça zorlu bir yıl oldu ve özellikle halka açık fintech şirketleri büyük değer düşüşleri yaşadılar. Ancak, sektör hala büyümeye devam ediyor ve yenilikçi şirketlerin desteğiyle, önümüzdeki yıllarda daha iyi bir performans sergilemeleri bekleniyor.

Yazar hakkında
Naz
Blog yazar manga okur.

Gerçek bir wmlojist

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yaparak fikrinizi belirtebilirsiniz.

Online istatistikleri

Çevrimiçi üyeler
127,0
Çevrimiçi ziyaretçiler
234,1
Toplam
361,1

Makale bilgisi

Yazar
Naz yazıyor
Görüntüleme
2804
Son Güncelleme

Bu makaleyi paylaş

  • Blogta Neler Oluyor
  • Forumda Neler Oluyor
  • Sitede Neler Oluyor

Forum istatistikleri

Konular
942,432
Mesajlar
1,622,576
Üyeler
812,947
Son üye
Sörfçü

Blog istatistikleri

Kategoriler
76
Makaleler
76, 892
Seriler
142
Görüntüleme
1,926,160
Yorumlar
587,211
Değerlendirmeler
120,147
İncelemeler
30,128

Reklamverenlerimiz

  1. The Burrak
    İçerik Uzmanı
  2. sadas12
    Acemi Üye
  3. Tired Tapir
    İçerik Üreticisi
  4. turgutmedya
    Acemi Üye
  5. WMloji
    CreabyGA