Son yıllarda, gençlerin zihinsel sağlığındaki sorunlar artmıştır ve birçok uzman, bu artışın bir kısmının akıllı telefon ve diğer dijital cihazlara artan bağımlılıktan kaynaklandığını düşünmektedir.

Gençlerin ekran zamanı, özellikle de akıllı telefon kullanımı son yıllarda hızla artmıştır. 2012'den bu yana, ABD'deki ortalama gençlerin ekran zamanı haftada yaklaşık ortalama 16 saat arttı. Aynı zamanda, gençlerin ruh sağlığı sorunları da artmıştır.

Uzmanlar, gençlerin zihinsel sağlığındaki bu artışın bir kriz olduğuna inanıyorlar. 2017'de, Amerikan Pediatri Akademisi, çocuklar ve gençler için günlük ekran zamanı önerilerini güncelledi ve 2 yaş altı çocuklar için hiçbir ekran zamanı, 2-5 yaş arası çocuklar için saatte 1 saat ve 6 yaşından büyük çocuklar için ise günlük en fazla 2 saat ekran zamanı önerdi.

Ancak, birçok genç bu önerileri aşmaktadır ve aynı zamanda gençlerin ekran zamanı, ders çalışmak, arkadaşlarla vakit geçirmek, spor yapmak ve uyku gibi diğer önemli aktiviteler için ayrılan zamanı da azaltmaktadır.

Uzmanlar, gençlerin zihinsel sağlığını korumak için, ekran zamanlarını sınırlamalarını, sosyal bağlantılarını ve fiziksel aktivitelerini artırmalarını ve sağlıklı bir uyku düzeni sürdürmelerini önermektedirler. Ayrıca, ebeveynlerin de çocuklarının ekran kullanımını izlemeleri ve sınırlandırmaları gerekmektedir.

Gençlerin zihinsel sağlığındaki sorunların artması, birçok faktöre bağlıdır, ancak ekran zamanı da bu sorunların bir kısmına katkıda bulunmaktadır. Uzmanlar, gençlerin zihinsel sağlığı için ekran zamanını sınırlamaları ve diğer önemli aktivitelere zaman ayırmaları gerektiğini belirtmektedirler.